Studio Equator
search

projects

BA'GET RUSSELL STREET


Ba'get Russell Street

28.06.14

Publications:

Ocean Readings Publications, 2015, Molding King of Shop: Commercial Design

Publicity:

Ba'get in Russell Street, Melbourne has been featured in numerous online blogs and magazines nationally for its Interior Design such as: Total Venue (AUS)

The client’s approached Studio Equator with an already successful family business name.  However, they understood that the current model would not bring for a long-term investment based on the future ideas they had in mind.  Studio Equator developed a new brand for the clients with the ability to open to expansion in the future and a design intention that allowed for franchising.  Ba’get was given birth to in Sunshine and has already shown growth within the last 12 months in the heart of Melbourne’s CBD.

 

The visual identity design was based on traditional Vietnamese script writing, and is supported by graphics that illustrate a mix of traditional and modern life in Vietnam.  A giant 10m long mural in the shop entrance way displays the words of a famous Vietnamese poem in hand-painted script complementing the visual identity.

 

History shows us that the very popular Vietnamese salad roll is a product of the French influence in Vietnam, and is traditionally a street food there, Banh Mi.  The aim was to create a store that gave a “street food” feeling with a touch of France. Typically in Vietnam, looking up gives most modern socialites a scare seeing the mass of tangled electrical cables along each post down the broken guttered streets.  Studio Equator incorporated this concept into Ba’get’s interior, recreating the electrical cables as an installation across the ceiling.  The French-inspired wrought iron barriers bring that ‘touch of Paris’ style with street lamps lighting the entranceway giving us a slight feeling of walking down the cobblestoned streets that lead to the Champs Elysees. The designers also opened up the shopfront to help merge the indoor and outdoor areas, enhancing the street feel and encouraging interaction with passers-by.

 

They enhanced the existing concrete floor by polishing and adding distinctive bold splashes of red paint.  Custom vinyl tiles with hand-stencilled typical French patterns were used to decorate the ceiling bulkhead, and Studio Equator’s custom basket pendant lights were chosen to complement the theme and colour scheme.

The first Ba’get has met with instant success and the second shop in Melbourne’s CBD has followed trend with this fast growing brand, cuisine and franchise.